sunnuntai 3. huhtikuuta 2016

Keväthuolto

Hampaat

Säännöllinen hampaiden harjaus ehkäisee ien- ja hammasongelmia. Ellei hampaita harjata säännöllisesti, koiran suuhun kannattaa katsoa aina silloin tällöin, tarkistaa, että suu, ikenet ja hampaat ovat silmämääräisesti kunnossa. Tarvittaessa käänny eläinlääkärin puoleen.

Sen lisäksi, että säännöllinen hampaiden harjaus ehkäisee ongelmia, se myös säästää rahaa.

Koiraa voi totuttaa hampaiden pesuun kevysti koskemalla ikeniä ihan vain sormilla. Näin koira tottuu siihen, että suussa on muutakin kuin omat hampaat. Koirille on olemassa monenlaisia hammasharjoja ja makuhammastahnoja. Sähköhammasharjaa olen nähnyt myös käytettävän. Meillä käytetään lapsille tarkoitettuja Oral-B hammasharjoja ja Virbacin kananmakuista hammastahnaa. Koiraa kannattaa palkita hoitotoimenpiteen aikana, näin toimenpiteestä muodostuu koiralle mukava rutiini. 

Eläinlääkärin suorittama hampaiden tarkistus ja hammaskiven poisto kuuluvat tarvittaessa koiran perushuoltoon. Kosmeettinen Emmi Pet hoito ei korvaa eläinlääkärin tekemää perusteellista tarkastusta.

Korvat

Korvien puhdistamiseen markkinoidaan monia erilaisia puhdistusaineita, mutta koiran korviin ei saa kaataa mitään ilman, että kyse on eläinlääkäriltä saadusta ohjeesta.

Perushoidoksi kevätpölykaudella riittää, että koiran korvanlehdet puhdistetaan lämpimään veteen tai keittosuolaliuokseen kostutetulla kestolapulla tai vanutupolla, mikäli tälle on tarvetta. Tee puhdistus hellästi. Korvalehti pyyhitään alhaalta ylöspäin, jotta lika ei pakkaa alas korvaan. Jos korvakäytävä on töhryinen, korvassa on paljon vaikkua tai tummaa moskaa, koira kulkee pää kalleellaan, pyrkii hieromaan tai raapimaan korvia, on levoton, kannattaa käväistä eläinlääkärin pakeilla.

Terve korva on siisti, ei kutia eikä punoita.

Uimakaudella korviin saattaa jäädä vettä, etenkin jos koira on kova sukeltamaan ja sillä on lupat korvat. Kiinnitä tällöin erityistä huomiota korvien kuivumiseen. Korvaan jäänyt vesi saattaa aiheuttaa tulehduksen. Vaiva on yleisempi luppakorvaisilla koirilla. Corgien korvissa on onneksi yleisesti erinomaisen hyvä tuuletus.

Silmät


Pölykautena pudotan koirien silmiin kostutustipat säännöllisesti päivittäin. Itselläni on tosi herkät silmät ja silmät kutiavat katupölystä. Siinä missä hoidan omat, hoidan myös koirien silmät. Yhdestä pipetistä riittää kätevästi tipat meille kaikille.

Katupöly kiusaa myös lemmikkejä.

Jos silmä rähmii hiukan normaalia enemmän, apteekista saa melko isoja keittosuolapipettejä. Pipetti on avattuna kertakäyttötavaraa. Reilun kokoisella pipetillä silmän saa huuhdeltua todella hyvin. Aktiivinen silmän huuhtelu keittosuolaliuoksella, useita kertoja päivässä, saattaa ehkäistä silmäongelmia.

Silmät voi pyyhkäistä keittosuolaliuokseen kostutetulla puuvillalapulla tai vanulapulla, kevyesti silmän ulkokulmasta sisäkulmaan päin. 

Jos koiran silmät rähmivät, ovat punaiset, vetistävät tai ovat turvoksissa, tai koira pyrkii hieromaan/ raapimaan silmiä, tai koira räpyttää silmää, kannattaa käydä eläinlääkärissä. Bakteeritulehdus voi vaatia parantuakseen lääkekuurin.Ylimääräiset ripset voivat ärsyttää silmän pintaa. Silmät voivat olla monestakin syystä kipeät. Kyynelkanava voi tukkeutua jolloin silmä ei eritä tarpeeksi kyynelnestettä. Corgikoirien haasteena ovat myös sarveiskalvohaavat. Sarveiskalvohaava voi olla todella vähäoireinen.
Sarveiskalvohaavoista voit lukea lisää tästä.

Osa perinnöllisistä silmäsairauksista tuottaa kipua, joten eläinlääkärin suorittama perusteellinen silmätarkastus on suositeltava asia myös lemmikkikoiralle.



Kostutustippa
Neutraalien kostutustippojen käyttö totuttaa koiraa lempeästi silmän alueen käsittelyyn. Mikäli koiraa pitää joskus lääkitä silmälääkkeellä, ovat koira ja omistaja jo treenanneet asiaa. Kokemus on hyvästä. Suosittelemme! Muista palkita koira makupaloin.


Kynnet ja anturat


Kevät ja kurakausi. Pidä kynnet suht lyhyenä ja tassukarvat siistittyinä. Näin santaa ja rapaa kulkeutuu sisälle vähän vähemmän.

Asfaltin ja soran yhdistelmä on koiralle todella ikävä alusta. Valitse aina kun mahdollista koiran anturoille paremmin soveltuvia reittejä. Älä juoksuta koiraa asfaltilla. Hoida anturoita. Tassuvahan sijaan voi hyvin käyttää Bepanthenia tai Tummelia. Rasvaa koiran tassut yötä vasten näin rasva saa rauhassa imeytyä.
 

Loishäätö

Madotus on taas paikallaan. Vai onko? Aikuisen koiran loishäädöntarve kannattaa testata. Testi tehdään ulosteviljelystä. Kysy omalta eläinlääkäriasemalta lisätietoja. Voi olla, ettei matolääkitystä tarvita lainkaan. 

Suosittelemme testausta! Meillä mennään jo toista kautta ilman rutiininomaista madotusta, kiitos ELL Juliska Haapanen-Kallion kasvattajapäivillä pitämän luennon. Näytteet meille tutkii Eläinystäväsi lääkäri-klinikka. Mikäli madotukselle on tarvetta, kannattaa käyttää riittävän laajakirjoista valmistetta.

Adios punkit 

Punkit liikkuvat jo, joten päivittäiselle punkkisyynille on tarvetta. Mitä nopeammin punkin saa pois koiran ihosta, sen parempi. Meillä käytetään apuvälineenä tähän punkkilassoa. Lasso sopii pihtejä ja pinsettejä paremmin omaan käteeni. Punkin liiskaan kuoliaaksi kovaa alustaa vasten.

Punkkilääkitys ja tarve mietitään meillä tilanteen mukaan. Punkkikausi on pitkä. Punkit heräilevät, kun päivälämpötila kohoaa +5 asteeseen. Kannattaa huomioda, että lääkitty koira kantaa eläviä punkkeja turkissaan ja voi pudotella näitä kotona sisätiloihin. Koira kannattaa syynätä punkkien varalta punkkikaudella päivittäin, lääkityksestä huolimatta.

HUOM ! !  Mikäli perheessä on pieniä lapsia tai muita lemmikkejä, kuten kissa, on koiran punkkilääkityksestä syytä keskustella eläinlääkärin kanssa.


Kuva: Reumaliitto


Kokemuksia keväältä 2019

Punkkeja on ihan järkyttävän paljon. Koirissa on ollut useita kiinnittyneitä sekä turkissa seilaavia punkkeja jokaisen lenkin jäljiltä, eikä vain koirissa! Soitin eläinlääkärille, keskustelimme meille sopivista punkkitorjunnan vaihtoehdoista, päädyimme punkkeja karkottavaan ja tappavaan myrkkyyn.



Koirille laitettiin valeluliuos Bayvantic Vet. Karkote suojaa koiraa 4 viikkoa. Teho voi hieman kärsiä siitä, että koirat ovat kovia uimareita. Mikäli punkkeja löytyy edelleen, koirat saavat lisäksi Simparica karkotteen, jonka vaikutus kestää kuukauden. Puhelinresepti on valmiina apteekissa. Simparican kuten esim. Bravecton vaikutus on vain tappava, ei karkottava.

Valeluliuosta en lähtisi käyttämään, mikäli koira on allerginen mille tahansa ruoka-aineelle tai sillä on atooppinen iho tai koiralla on ilmennyt aiemmin mitätahansa iho-oireita.
Koiran ihon tulee olla ehjä, terve ja siisti.

HUOM! ! Bayvantic Vet karkote ei sovellu kissakotiin!


Ensivaikutelma liuoksesta on lupaava. Valeluliuos oli helppoa annostella eikä yksikään koirista tunnu reagoivan aineeseen mitenkään. Koirat pidetään nyt pois järvestä seuraavat kolme vuorokautta. Aamulenkin jälkeen koirista ei löytynyt yhtään punkkia. Karkote ilmeisemmin toimii jo! Haittavaikutuksia aineelle ei ole ilmennyt. Ihan mahtavaa!

Näin valitset lemmikillesi sopivan punkkivalmisteen

Hot spot

Hot spot on akuutti, kivulias, nopeasti etenevä märkivä ihotulehdus. Erityisessä riskissä ovat turkkikoirat, joilla on paksu turkki ja tuuhea alusvilla. Hot spotit ovat lämpimien kelien vieheliäinen riesa. Osalla koirista hot spotteja saattaa esiintyä läpi vuoden. Käänny eläinlääkärin puoleen. 

Evidensian linkistä ohjeet hot spotin hoitoon: Hot spot eli akuutti kostea ihottuma
 

Käärmeet

Kevätaurinko herättää käärmeet. Mikäli kyy puree koiraa, ota heti yhteyttä eläinlääkäriin. Päivystävän eläinlääkärin tai etäeläinlääkärin puhelinnumero kannattaa tallentaa puhelimen yhteystietoihin. Ihmisille tarkoitetut kyytabletit eivät sovellu koiralle ensiavuksi kyynpuremaan. Pyri pitämään koira levossa. Kyynpurema vaatii aina eläinlääkärin hoitoa. Hakeudu hoitoon mahdollisimman nopeasti.  
 

Ampiaiset


Rippe on kertaalleen osunut maa-ampiaisten pesälle. Ärhäköitä kavereita. Vierailusta ei selvitty ilman pistoksia. Ripen pää turposi melkoisesti. Vakavia allergisia oireita ei onneksi turvotuksen lisäksi ilmennyt, joten kotihoidoksi riitti kyytabletti, lepoa ja hellyyttä.

Koira, kuten ihminen, voi olla allerginen ampiaisen pistolle. Jos oireet ovat erityisen voimakkaat, koiran nielu turpoaa, on hakeuduttava nopeasti eläinlääkäriin. Kyytabletin annostusohje 1 tbl/10kg. 

Rokotukset voimassa?

Rokotukset suojaavat koiria ja koirapopulaatioita tarttuvilta vakavilta taudeilta. Tarkista, että koiran rokotukset ovat ajan tasalla.



Kuvat © Hanna Uosukainen/ Pia Grönroos




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti