keskiviikko 2. joulukuuta 2015

Nivelvaivojen perusteet pentulaatikosta tuhkauurnaan

                                               

Istuin eilisillan todella mielenkiintoisella luennolla. Luennolla käsiteltiin kattavasti erilaisia nivelvaivoja, vaivojen syitä ja syntymekanismeja. Korvat punaisena väliin kuuntelin. On niin monta asiaa, joita tuon meidän pienen trapetsitaiteilijan kohdalla on jouduttu katsoa ja katsottu läpi sormien. Niin vaikeasti pideltävä Ira on ollut. Parhaamme olemme yrittäneet, mutta tuntuu, että se on ollut aina askeleen meitä edellä.

Luennolta sai paljon eväitä pennun turvalliseen kasvatukseen, tietoa ravinnon ja liikunnan merkityksestä kasvuikäisellä pennulla. Aikuisikää ja vanhuutta unohtamatta.

Luustokuvausten merkitys nousi jälleen kerran vahvasti esiin. Selkäkuvien nouseminen lonkkakuvien rinnalle ja tärkeydessä jopa niiden ohi. Muutokset ovat vahvasti perinnöllisiä eikä näitä saada esiin muutoin kuin röntgenkuvaamalla koiran selkä.

Mitä corgin kanssa voi harrastaa, on kysymys, jota moni pohtii. Tätä kannattaa pohtia. Matalat raajat ja pitkä selkä ovat yhdistelmä, jossa tuki- ja liikuntaelimistön merkitys kasvaa entisestään. Kun tietää tarpeeksi kattavasti, mistä se oma koira rakentuu ja missä kunnossa koiran luusto ja lihakset ovat, on koiran kanssa turvallista harrastaa.

Lemmikkikoiran kuvauttaminen on vapaaehtoista, mutta ehdottoman suositeltavaa. Monet rotujärjestöt järjestävät luustokuvauksia eläinlääkäriasemille ja näissä joukkotarkastuksissa voi hyvin kuvauttaa myös oman koiransa, vaikka sillä ei olisi tarkoitusta teettää jälkeläisiä.

Kuvaus antaa tärkeää tietoa koiranomistajalle juuri siitä oman lemmikin kunnosta ja selkeät suuntaviitat sille, mitä ja miten koiran kanssa kannattaa harrastaa, jotta koira pysyisi pitkään terveenä.

Virallinen kuvaus antaa tärkeää tietoa rodun yleisestä terveydestä. Virallisista tutkimuksista tieto kulkeutuu Kennelliittoon ylläpitämään, jalostustietojärjestelmään sekä rotujärjestöille.

Minkä ikäisenä koira kannattaa kuvauttaa?


Alaikäraja virallisille lonkka- ja kyynärnivelkuvauksille on 12 kk. Näin nuorella luuston kehitys on vielä kesken, selästä saa vain osatuloksen. Täydellisen lausunnon selkäkuvauksesta IDD, VA, SP ja LTV koira saa kaksivuotiaana.

ED ja INC kuvat

Koira kannattaakin kuvauttaa sen täytettyä kaksi vuotta ja tutkimukset kannattaa teettää virallisina. Poikkeuskin tähän on. Mikäli koiran kanssa on tarkoitus harrastaa vaativissa lajeissa, tavoitteellisesti, on syytä tutkia koira tätä aikaisemmin.

Jalostuskoiran kohdalla kattavat terveystutkimukset rotutyypillisten sairauksien osalta ovat merkki vastuullisesta kasvatustyöstä. Yhdistettäessä tutkimattomia koiria toisiinsa saatetaan kerrata vakavia vikoja.

Viralliset röntgenkuvat lausuu aina Kennelliiton asiantuntijalääkäri. Virallisilla kuvauksilla verrattuna epävirallisiin on se etu, että viralliset kuvaustulokset hyödyttävät koko rodun terveydentilan arviointia ja mahdollistavat koirien terveyden hyväksi tehtävän tieteellisen tutkimustyön.

Kuvauksista saatava tieto saattaa tuoda merkittäviä säästöjä. Ennaltaehkäisy on aina edullisempaa kuin oireen ja sairauden hoito, jolloin puhutaan usein myös kivusta, särystä, mahdollisesta lääkityksestä ja leikkauksista, korkeista hoitokustannuksista.

Virallisesta kuvaustuloksesta voi keskustella Kennelliiton asiantuntijalääkärin kanssa.

Kasvuaika on koiran kehitysvaiheista tärkein


Suosi kasvuikäisen koiran kanssa koiran motoriikkaa ja lihaskuntoa tukevia harrastuksia, ettet vahingossa tule aiheuttaneeksi koiralle vammoja. Palkkaaminen namilla on parempi vaihtoehto, kuin esim. nopeat spurtit pallon tai kepin perään tai kiihkeät vetoleikit, joissa koiran niska joutuu kovaan rasitukseen. 

Corginpennun palkkaamista nopeasti liikkuvan esineen, kuten pallon tai fresbeen perään juoksemisella en suosittele rodun paimennusvietin vuoksi. Koiran voi olla haastava ymmärtää, miksi pallon perään on suotavaa juosta, mutta pyörän, auton, lapsen perään sinkoaminen ei ole toivottavaa käytöstä.

Ruokapalkka on hyvä palkka.

Pienelle kasvuiässä olevalle pennulle parasta liikuntaa on omaehtoinen vapaa liikunta, vaihtelevissa maastoissa, mielellään pehmeällä alustalla kuten metsässä. Pientä pentua ei saa liikuttaa uuvuksiin asti. Väsynyt lihas ei tue niveliä. Liikunta saa olla raskasta, mutta sen pitää olla ajallisesti lyhytkestoista.

Jos pennulla on kaverina vanhempi koira, on omistajan oltava tarkkana. Leikit saattavat muuttua liian raisuiksi pienelle pennulle. Pentu ei osaa rajoittaa omaa liikkumistaan. Omistajan on oltava hereillä.
Pentua ei pidä nostaa sänkyyn tai sohvalle. Riskit siihen, että pentu putoaa, ovat suuret.

Portaissa on edettävä turvallisesti pennun kehityksen mukaan. Kiinnitä erityistä huomiota siihen, että pennun tassujen alla on pitoa. Esimerkiksi nivelrikkoa sairastavan koiran kanssa tämä on myös ensiarvoisen tärkeä asia huomioida. 

Pennulle yhtä tärkeää kuin oikeanlainen liikunta on ravinto.

Kun löytää pennulle sopivan ruokavalion, siinä kannattaa pysytellä koko kasvuiän. Ruokapussin kyljessä olevat ohjeet ruoan määrästä ovat viitteelliset. Jokainen koira on yksilö. Ruoan laadun lisäksi tulee tarkkailla myös ruoan määrää. Ruokapussin ohjeen mukainen ruokinta voi yllättää ja koiranpentu alkaakin lihoa.

Mikäli pentu lihoo annetulla ruokamäärällä, älä vaihda pennun ruokaa aikuiselle tarkoitettuun ruokaan vaan vähennä penturuoka-annosta. Koiranpentu ei saa tarvisemiaan rakennusaineita sopivassa suhteessa aikuisille koirille tarkoitetusta ruoasta. 

Kurssinkorjaukset tehdään aina pehmeästi. Kokonaisenergiamäärää lisätään tai vähennetään n. 5 -10%

Mikäli ruokkii koiranpentua raakaruoalla, pitää olla hyvin selvillä siitä, mitä ja kuinka paljon koiralle annetaan, jotta pentu saa varmasti kaikki kasvuun tarvitsemansa rakennusaineet.

Laadukkaat valmisruoat sisältävät jo kaiken. Lisäravinteita ei tule käyttää. Jos valmisruoalla ruokittava koiranpentu saa joka aterialla lisäksi esim. piimää, raejuustoa tai kermaviiliä, mahdollisuus siihen, että se saa liikaa D-vitamiinia ja kalsiumia kasvaa merkittävästi.

Lihaskunnon vahvistamiseksi ja ylläpitämiseksi pelkät pienet hihnalenkit maantien laidassa eivät riitä. Samoilu metsässä tekee hyvää koiralle ja sen omistajalle. 

Laadukas ravinto yhdistettynä monipuoliseen liikuntaan ja virikkeelliseen kasvuympäristöön sekä ylipainon välttäminen ovat koiran hyvän peruskunnon kulmakiviä, läpi koko elämän.

Jos sitten on saanut perimältään kehnon alun, harvoin on kuitenkaan niin, ettei mitään olisi tehtävissä.


Kiitos luennon järjestäneelle
Länsi-Tampereen Eläinystäväsi Eläinlääkäriasemalle ja ELL Juha Kalliolle.



Kennelliitto: Perinnölliset selkämuutokset

Kennelliitto: Välimuotoisen lanne-ristinikaman arvosteluperusteet


Kennelliitto: Lonkkanivelen kasvuhäiriö


Kennelliitto: Patellaluksaatio


INCOC: Kyynärnivelen inkongruenssi


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti